Heaven Audio & Alpha Acoustiki | Ακουστικές βελτιώσεις για έναν premium χώρο ακρόασης !

Heaven Audio & Alpha Acoustiki | Ακουστικές βελτιώσεις για έναν premium χώρο ακρόασης !

Σκοπός της Μελέτης Ακουστικής Χώρων & Παράγοντες που Επηρεάζουν την Ακουστική.

Η επίτευξη του ιδανικού, κατά το δυνατόν πιο ρεαλιστικού ήχου στο στούντιο ή στον προσωπικό μας (οικιακό) χώρο ακρόασης δεν εξαρτάται μόνον από τον κορυφαίο εξοπλισμό Hi-Fi & High-End προϊόντων. Σε μεγάλο βαθμό, η ακουστική του χώρου παίζει επίσης κρίσιμο ρόλο. Το σωστό ακουστικό περιβάλλον είναι ζωτικής σημασίας. Δείτε και κυρίως ακούστε, εφόσον επισκεφθείτε και τα Showroom της Heaven Audio, πώς η σύμπραξη  με την εταιρεία μελέτης ακουστικής χώρων Alpha Acoustiki δημιούργησε τους πιο premium χώρους ακρόασης στην Ελλάδα. Η Heaven Audio είναι ένα από τα πιο έμπειρα καταστήματα πώλησης εξοπλισμού High-End Audio & Hi-Fi στην Ευρώπη, διαθέτονας προς επίδειξη μοντέλα κορυφαίων ανα τον κόσμο κατασκευαστών κάθε κατηγορίας τιμής. Η συνεργασία μας με την Alpha Acoustiki συνέβαλε στην επίτευξη κορυφαίων ακουστικών βελτιώσεων στους χώρους ακρόασης της Heaven Audio, χρησιμοποιώντας ηχοαπορροφητικά ακουστικά πλαίσια, διαχυτές ήχου και μπασοπαγίδες μεταξύ αρκετών άλλων εφαρμογών. Εισαγωγικά, αφού εξασφαλιστεί η ηχομόνωση για την αποφυγή θορύβου από εξωτερικές πηγές και η ηχοπροστασία για τον θόρυβο από εσωτερικές πηγές, ακολουθεί η διαμόρφωση της τελικής ακουστικής συμπεριφοράς ενός χώρου. Η μελέτη ακουστικής χώρων στοχεύει στη βελτιστοποίηση της ηχητικής απόδοσης κάθε χώρου ξεχωριστά όπως και γίνεται με στόχευση την επίλυση όλων των ιδιαιτεροτήτων του εκάστοτε χώρου.

Παράγοντες που Επηρεάζουν την Ακουστική & Γενική Μεθοδολογία.

Οι κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν την ακουστική ενός χώρου είναι: Οι διαστάσεις και η γεωμετρία του χώρου. Οι διαστάσεις και οι ηχητικές ιδιότητες των εσωτερικών επενδύσεων και κατασκευών, καθώς και των αντικειμένων και των ανθρώπων που βρίσκονται μέσα στον χώρο.

Οι διαστάσεις και η γεωμετρία του χώρου καθορίζονται κυρίως κατά τη φάση σχεδιασμού. Ανάλογα με τη χρήση του χώρου, προσδιορίζονται οι ιδανικές αναλογίες πλάτους, μήκους και ύψους. Όσο πιο σωστά σχεδιαστεί ένας χώρος εξ αρχής, τόσο λιγότερες διορθωτικές παρεμβάσεις θα χρειαστούν αργότερα για να βελτιωθεί η ακουστική του. Κάθε χώρος χαρακτηρίζεται από τον χρόνο αντήχησης του, που είναι συνάρτηση του όγκου του χώρου και του συνολικού εμβαδού των ηχοαπορροφητικών επιφανειών εντός του χώρου. Ο βέλτιστος χρόνος αντήχησης, ανάλογα με τη χρήση κάθε χώρου, ορίζεται στη διεθνή βιβλιογραφία και σε πρότυπα όπως το DIN 18041 και σε τεχνικές οδηγίες όπως το VDI 2081 και το ASHRAE Handbook. Για κάθε χώρο γίνεται ο υπολογισμός της συνολικής ηχοαπορροφητικής επιφάνειας και ελέγχεται αν ο χρόνος αντήχησης που προκύπτει είναι εντός των προβλεπομένων ορίων. Αν δεν είναι, τότε προστίθενται ή αφαιρούνται υλικά μέχρι ο τελικός χρόνος αντήχησης να είναι ο απαιτούμενος και κυρίως ο επιθυμητός από όλους τους ακροατές (εδώ ανά περιπτώσεις εισέρχεται εκτός από το προτεινόμενο των μετρήσεων και το τελικό προσωπικό γούστο του ακροατή όπου μας επιτρέπει το λεγόμενο fine tuning στα απόλυτα κριτήρια που ευχαριστούν τους ακροατές εντός οικιακών χώρων).

Η βασική ακουστική συμπεριφορά ενός χώρου περιγράφεται από τον χρόνο αντήχησης. Λαμβάνονται υπόψη και άλλοι δείκτες ακουστικής ποιότητας όπως η ηχώ, η πολλαπλή ηχώ, η διακριτότητα, η ευκρίνεια, ο συντελεστής διασταυρούμενης συσχέτισης μεταξύ των αυτιών (IACC) και ο δείκτης ταχείας μετάδοσης ομιλίας (RASTI).  Ο υπολογισμός αυτών των ακουστικών δεικτών γίνεται ανά συχνότητα (συνήθως με ανάλυση 1/1-οκτάβας για την περιοχή συχνοτήτων 125-4000 Hz) και τα αποτελέσματα παρουσιάζονται σε αριθμητικούς πίνακες και γραφικές παραστάσεις με τη χρήση έγχρωμων ισοσταθμικών καμπυλών ήχου. Χρησιμοποιούνται επαγγελματικά προγράμματα υπολογισμού.

Πριν περάσουμε στη παρουσίαση των λύσεων, είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε τα βασικά της ακουστικής για χώρους, πιο απλά και κατανοητά. Τα ηχητικά κύματα ανακλόνται στους τοίχους, στο δάπεδο και στην οροφή, δημιουργώντας αντανακλάσεις που μπορούν να επηρεάσουν τη διαύγεια των ηχογραφημάτων όπου αναπαράγονται για παράδειγμα στο σαλόνι σας, άρα και γενικότερα την εμπειρία ακρόασης. Οι ανεξέλεγκτες ανακλάσεις μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα όπως ηχώ, αντήχηση και ανομοιόμορφη απόκριση στις ακουστικές συχνότητες. Η αποτελεσματική ακουστική επεξεργασία ελαχιστοποιεί αυτά τα προβλήματα, οδηγώντας σε καθαρότερο και ακριβέστερο ήχο χρησιμοποιώντας ηχοαπορροφητικά ακουστικά πλαίσια, διαχυτές ήχου και μπασοπαγίδες. Έτσι, ένα αξιόλογο ηχοσύνολο θα αποδώσει το μέγιστο που μπορεί, χωρίς να υποβαθμίζεται η ικανότητα των ηχείων και συνοδών τους λόγω πολλών εξωτερικών παραγόντων.

Βασική Ακουστική "Θεραπεία" (το λεγόμενο Acoustic Treatment).

Για να επιτύχετε την καλύτερη ακουστική στον χώρο σας, είναι σημαντικό να εφαρμόσετε τρεις βασικές αρχές: απορρόφηση, διάχυση και ηχομόνωση.

Απορρόφηση

Η απορρόφηση περιλαμβάνει τη χρήση υλικών που μειώνουν τις ηχητικές αντανακλάσεις απορροφώντας τα ηχητικά κύματα. Αυτό βοηθά στη μείωση της αντήχησης και στη βελτίωση της καθαρότητας του ήχου. Τα πιο δημοφιλή υλικά για την απορρόφηση περιλαμβάνουν:

  • Ηχοαπορροφητικά ακουστικά πλαίσια: Μειώνουν τις ανεπιθύμητες ηχητικές αντανακλάσεις στους τοίχους.
  • Μπασοπαγίδες: Ειδικά σχεδιασμένες για την απορρόφηση των χαμηλών συχνοτήτων, βοηθώντας στην εξομάλυνση της απόκρισης στις μπάσες περιοχές.

Διάχυση

Οι διαχυτές ήχου διασκορπίζουν τα ηχητικά κύματα σε διαφορετικές κατευθύνσεις, αποτρέποντας την εστίαση τους σε ορισμένα σημεία. Αυτό βοηθά στην εξάλειψη της ηχούς και των πολλαπλών ανακλάσεων, διατηρώντας έναν φυσικό ήχο. Ένα ενδεικτικό ηχοδιαχυτικό προϊόν είναι το:

  • ALPHAcoustic Oceanos: Ένας αποτελεσματικός διαχυτής ήχου που βοηθά στη βελτίωση της ακουστικής διασποράς.

Ηχομόνωση

Η ηχομόνωση αφορά τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών για την αποτροπή της διαφυγής ή εισόδου του ήχου και του θορύβου. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για να μην επηρεάζουν οι εξωτερικοί θόρυβοι τις ηχογραφήσεις ή την ακρόαση, και αντίστροφα, να μην διαφεύγει ο ήχος από το στούντιο προς το περιβάλλον. Ένα ενδεικτικό προϊόν για ηχομόνωση είναι το:

  • ISOLFON Barrier: Αυξάνει την ηχομόνωση σε χώρους ακρόασης και στούντιο όταν τοποθετείται ανάμεσα σε γυψοσανίδες.

Η σωστή εφαρμογή της απορρόφησης, της διάχυσης και της ηχομόνωσης είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία ενός ιδανικού ακουστικού περιβάλλοντος. Χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα υλικά και προϊόντα που θα σας προτείνει κατόπιν μελέτης η Heaven Audio, μπορείτε να επιτύχετε καθαρότερο, ακριβέστερο και πιο φυσικό ήχο στον χώρο σας.

  • IZIFON: Το iZiFON είναι ένα ευέλικτο υλικό. Μπορεί να εφαρμοστεί πάνω ή κάτω από ψευδοροφές, σε ξύλινες στέγες, μεταξύ γυψοχωρισμάτων,σε ξύλινα δάπεδα κ.α.
      Συνίσταται για:
    • Δομική θερμομόνωση - ηχομόνωση κτιριακών εφαρμογών,
    • Ηχοαπορροφητικές επενδύσεις τοίχων και ορόφων.
    • Θερμομόνωση - ηχομόνωση κλιματιστικών μονάδων.
    • Παράγωγη ηχοαπορροφητικών στοιχείων (baffles).
    • Κατασκευή ηχοπαγίδων και ηχοπετασμάτων

Στη HEAVEN AUDIO χρησιμοποιήθηκαν τόσο ISOLFON Barrier όσο και IZIFON ανάμεσα στα χωρίσματα των γυψοσανίδων. 

Μεθοδολογία Ακουστικής Βελτίωσης των Στούντιο της Heaven Audio

Για την ακουστική βελτίωση των στούντιο της Heaven Audio, ακολουθήσαμε μια συγκεκριμένη μεθοδολογία που περιλάμβανε τα παρακάτω βήματα:

1. Αξιολόγηση του Χώρου

Ξεκινήσαμε αξιολογώντας την ηχητική συμπεριφορά του στούντιο με επιτόπιες ηχομετρήσεις και πραγματογνωμοσύνη. Προσδιορίσαμε τις περιοχές όπου οι αντανακλάσεις του ήχου είναι πιο προβληματικές και όπου συσσωρεύονται χαμηλές συχνότητες.

2. Σχεδιασμός της Επίλυσης

Με βάση την αξιολόγηση, σχεδιάσαμε τη διάταξη των ηχοαπορροφητικών πάνελ, των μπασοπαγίδων και των διαχυτών ήχου. Συνήθως:

  • Ακουστικά ηχοαπορροφητικά πλαίσια τοποθετούνται σε σημεία ανάκλασης στους τοίχους και την οροφή.
  • Μπασοπαγίδες τοποθετούνται στις γωνίες για να απορροφούν τις χαμηλές συχνότητες.
  • Διαχυτές ήχου τοποθετούνται στους πίσω τοίχους για να διασκορπίζουν τα ηχητικά κύματα ομοιόμορφα.

3. Εγκατάσταση Βήμα-Βήμα

Ξεκινήσαμε με τις πιο κρίσιμες περιοχές:

  • Τοποθετήσαμε τις μπασοπαγίδες στις γωνίες.
  • Τοποθετήσαμε τα ακουστικά πάνελ στα κύρια σημεία ανάκλασης.
  • Προσθέσαμε τους διαχυτές στους πίσω τοίχους.

Σταδιακά προσαρμόσαμε τη λύση και προσθέσαμε περισσότερη επεξεργασία ανάλογα με τις ανάγκες, δοκιμάζοντας τον ήχο του στούντιο.

4. Fine-Tuning

Μετά την αρχική ρύθμιση, αφιερώσαμε χρόνο στην ακρόαση και την προσαρμογή:

  • Μετακινήσαμε ακουστικά πάνελ για να βελτιώσουμε τη συνολική ακουστική εμπειρία.
  • Προσθέσαμε επιπλέον ηχοαπορρόφηση όπου ήταν απαραίτητο.
  • Τελειοποιήσαμε την ακουστική αίσθηση μέχρι να επιτευχθεί ο επιθυμητός ήχος.

 

Συμπέρασμα.

Η συστηματική προσέγγιση που ακολουθήσαμε για την ακουστική βελτίωση των στούντιο της Heaven Audio διασφάλισε ότι επιτύχαμε καθαρό και ακριβή ήχο. Η μεθοδική αξιολόγηση, ο προσεκτικός σχεδιασμός, η σταδιακή εγκατάσταση και η λεπτομερής ρύθμιση ήταν καθοριστικά για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος.

Ανυπομονούμε να συζητήσουμε για το έργο σας και να χρησιμοποιήσουμε τις λύσεις ακουστικής βελτίωσης, ηχομόνωσης και αντικραδασμικών προϊόντων για να προσφέρουμε μια μοναδική εμπειρία ακρόασης. Η δημιουργία ενός άρτιου ακουστικού περιβάλλοντος θα ανεβάσει με βεβαιότητα την ποιότητα και απόλαυση κάθε ακρόασής σας. Με την συνεργασία μας, εμπειρία και μελέτη της Heaven Audio & Alpha Acoustiki θα είστε όσο πιο κοντά στο απόλυτο. Εξερευνήστε τη γκάμα των προϊόντων ακουστικής βελτίωσης και ανεβάστε το χώρο ψυχαγωγίας σας στο επόμενο επίπεδο. Καλές ακρόασεις!